Catalonia : Lant uman de 400 (patru sute) de Kilometri

Zeci de mii de persoane formeaza lantul uman ce revendica independenta

Zeci de mii de persoane au format miercuri, de-a lungul comunitatii autonome spaniole Catalonia, lantul uman ce parcurge 400 de kilometri si care a fost organizat de ziua regiunii (Diada) de catre organizatia civica Adunarea nationala catalana, cu scopul de a atrage atentia asupra dorintei catalanilor de a participa la un referendum cu privire la autodeterminare in 2014.

Sedusă de succesul mișcărilor populare baltice, Asamblea Nacional Catalana, o organizație angrenată în mișcarea de independență, care are sprijinul majorității partidelor locale, a organizat miercuri o acțiune similară cu ocazia zilei naționale catalane, zi în care se comemorează 299 de ani de la ultimul eșec secesionist, când Barcelona a capitulat în fața lui Filip al V-lea, primul rege Burbon al Spania.

În schimb, spre deosebire de țările baltice, Catalonia nu are în spate istoria unui stat independent cu experiența autoguvernării, dar pe de altă parte este un areal bine delimitat istoric, geografic și cultural, iar procesul secesionist se bucură de o bună susținere în rândul maselor, după cum o demonstrează și mobilizarea populară de miercuri.

Fractura dintre Madrid și Barcelona s-a adâncit enorm în ultimii ani, mai ales în contextul actualei crize economice. Prospera Catalonia, cu o rată a șomajului de mai puțin de 7%, nemaifiind dispusă să plătească susținerea economică a unor provincii precum Andalucia, una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene, unde șomajul este de peste 36%.

Analogiile cu mișcări revendicative de succes au fost în continuu sugerate de autoritățile de la Barcelona pentru a provoca expectativa internațională în fața acestui eveniment. Procesul de emancipare catalan a ajuns să fie comparat cu mișcările sociale ale afro-americanilor de la sfârșitul anilor ’60 din Statele Unite, iar Artur Mas cu Martin Luther King.

Inițiativa de miercurise pare că nu este lipsită de succes, mai ales ținând cont de sprijinul popular al celor peste 400.000 de persoane care s-au înscris pentru a acoperi cei aproximativ 400 km de-a lungul Cataloniei: din Tarragona, sudul extrem al provinciei, până la granița cu Franța, marșul revendicativ a fost organizat în peste 700 de celule, care cuprind aproape 90 de municipii.

Artur Mas, președintele Cataloniei, dă asigurări că demonstrația în favoarea independenței va marca un ”înainte” și un ”după” în procesul secesionist susținut de actualul guvern catalan, iar organizatorii au atras atenția asupra mesajului separatist care este adresat atât poporului catalan cât și guvernului de la Madrid și comunității internaționale.

Organizatorii marșului își pun multe speranțe în vizibilitatea internațională a inițiativei, care speră să-l forțeze pe Mariano Rajoy să negocieze organizarea unui referendum în favoarea autodeterminării catalane.
Paradoxal, marele absent al acestor revendicări a fost însuși Artur Mas, care lipsește de la mobilizarea de forțe de miercuri, deși a participat la acțiunile ceremoniale din cursul dimineții.

Artur Mas a evitat să participe la lanțul uman care vrea să izoleze simbolic Catalonia de restul Spaniei, datorită poziției oficiale pe care o are și datorită divergențelor care există în rândul partidelor catalane privind strategia separatistă, care a fixat deja un calendar oficial secesionist, prin organizarea unei consultări populare privind independența în 2014.

 
Informatii preluate si coroborate de la : www.rfi.ro si www.e-stireazilei.ro

 

Leave a comment