Cand cumparam sau inchiriem un apartament !

Cand incepem cautarile pentru un nou camin urmarim anumite avantaje pe care ni le dorim pentru a ne satisface nevoile, dar in graba de a lua o decizie sau de a obtine un pret mai bun pentru anumite spatii omitem cateva aspecte care ne vor agasa mai tarziu.

ZONA
 
Reprezinta un factor important de decizie, principala selectie in cautarea unei locuinte fiind bazata pe acest fapt. Se doreste o distanta cat mai redusa intre locul de munca, scoala, membrii ai familiei si domiciliul ales, astfel incat sa fie eliminata pe cat posibil problema traficulu.
 
Zgomotul si aglomeratia din jurul arterelor principale sunt de cele mai multe ori o problema. Pe de alta parte, insa, nevoia de acces facil la mijloacele de transport in comun face ca apartamentele situate pe o strada care in circa 150-200 de metri intersecteaza o artera principala, cu mijloace de transport, sa fie foarte solicitate. 

Pe langa toate acestea, oricat de atractiv ni s-ar parea un proiect, ar trebui sa ne gandim daca le place si altora, pentru a nu ne trezi ca locuim intr-un ansamblu de 5.000 de locuinte noi impreuna cu doar alte 20 de familii, moment in care bransarile devin o problema, iar consumul de caldura se imparte la 20 in loc de 5.000.

BLOCUL
 
Trebuie sa va asigurati ca blocul nu este incadrat in vreuna din clasele de risc seismic.Cladirile se incadreaza in 4 clase de risc seismic de la RsI la RsIV. In prima categorie se afla cladirile cu pericol de prabusire inclusiv din exploatarea normala iar in clasa RsiV se afla cladirile care respecta normele actuale de proiectare si la care nu sunt asteptate deloc efecte negative structurale.

Deci cu cat clasa este mai mare cu atat este mai bine. Cel mai bine este ca cladirea sa se incadreze in clasa de risc seismic RsIV.

Clasele de risc seismic sunt reglementate prin norme de proiectare : P100/2006-2009 .

Pentru cladirile din clasele de risc seismic RsIII si RsIV nu sunt obligatorii masurile de consolidare. Pentru cele din clasa de risc seismic RsI si RsII este obligatorie interventie in vederea consolidarii.

Locatarii apartamentelor din imobilele incadrate in risc seismic nu trebuie sa le asigure, deoarece vor da banii de pomana, neprimind despagubiri.(conform www.ziare.com)

 
 
ADMINISTRATIA

Un aspect foarte important este modul in care este administrat blocul si locatarii pe care ii veti avea drept vecini. Inainte de a cumpara locuinta trebuie sa va asigurati ca asociatia de locatari respectiva nu are datorii la apa, caldura sau gaze. Daca acestea exista si sumele restante sunt mari, s-ar putea ca regiile respective sa intrerupa alimentarea blocului, iar dumneavoastra sa va treziti fara apa sau gaze, chiar daca sunteti la zi cu plata intretinerii. Chiar daca apartamentul va incanta, insa constatati de la inceput ca apa calda nu curge sau gazele sunt intrerupte, e bine sa va ganditi de doua ori inainte de a da banii. In blocurile cu astfel de probleme exista de obicei locatari care nu platesc intretinerea, aducand asociatia in situatia de a avea datorii uriase catre furnizorii.

Si daca tot am amintit de utilitati, interesati-va ce materiale au fost folosite la constructia blocului pentru traseele de apa si electricitate. Daca tevile de apa sunt vechi, degeaba veti inlocui tubulatura numai pe tronsonul apartamentului dumneavoastra, pentru ca vor aparea mereu probleme de la vecini. De asemenea, daca instalatia electrica e veche, lucru pe care-l puteti depista dupa contor, va trebui sa investiti bani suplimentari pentru refacerea completa a acesteia, ca sa reziste la consumul necesar electrocasnicelor, aparaturii audio-video si a calculatorului. Daca aveti in vedere utilizarea acasa a Internetului, interesati-va si de compania de cablu care este in zona, ca sa cunoasteti daca sunt disponibile aceste servicii.

Ghena de gunoi este un alt aspect care trebuie luat in considerare. Trebuie sa fiti siguri ca depozitarea resturilor menajere nu va va crea neplaceri. De asemenea, trebuie sa vedeti in ce stare se afla palierele. Coborati sau urcati mai sus de etajul unde se afla apartamentul dorit. Daca geamurile sunt sparte sau zonele comune sunt neintretinute, acestea pot fi semnale clare asupra modului in care este administrat blocul si, de asemenea, despre comportamentul viitorilor vecini.

APARTAMENTUL IN SINE

Dacă apartamentul are parchet, ne putem da seama dacă dedesubt este o problemă sau nu. Trebuie doar să călcăm pe el şi să vedem dacă în anumite locuri se simte mai moale. Atunci este o problemă. Şi faianţa poate fi verificată. Prin bătăi uşoare putem vedea dacă sună a gol. În acest caz, înseamnă că nu s-a folosit suficient adeziv şi există riscul să pice la un moment dat
De asemenea, plafonul ne poate da indicii despre calitatea lucrării. El trebuie să fie plan, să nu aibă burtă, denivelare, altfel vor apărea fisurile.
Atenţie la dimensionarea apartamentului. Este una dintre cel mai des întâlnite probleme, spun arhitecţii. 

Tu plăteşti un apartament cu o suprafaţă de 87mp şi el în realitate are 85mp. Ceea ce nu e în regulă. Asta este un pic mai complicat de depistat, pentru că presupune raportarea la unele standarde de calcul.

Alt lucru pe care trebuie să-l facem este să verificăm caietul de specificaţii al apartamentului. Astfel vom vedea ce s-a respectat şi ce nu.
Un apartament este un bun care are un caiet de specificaţii, ca orice obiect. Ca o maşină. Un potenţial client care nu se pricepe, poate cere unei persoane specializate să verifice dacă specificaţiile din caiet sunt reale
Nu ezitaţi să vă cereţi drepturile. Există greşeli mai mari sau mai mici, care pot trece neobservate. Dacă un dezvoltator este serios, îşi va recunoaşte greşelile şi va încerca să-şi compenseze clientul, chiar din primele săptămâni după semnarea contractului.
De exemplu, dacă ţi se sparge o ţeavă este vina constructorului. De regulă, el trebuie să garanteze că există o funcţionalitate a clădirii. Prin lege constructorul trebuie să garanteze cel puţin un an. În acest an, construcţia aşa cum a fost făcută trebuie să funcţioneze corect.

Bucataria: Cand intrati in aceasta camera incercati sa va ganditi la ce aparatura veti aduce in bucatarie. Exista destul loc pentru microunde, pentru toaster, pentru storcatorul de fructe? Aveti unde sa gatiti mancaruri mai elaborate?

Dormitorul : Avand in vedere mobila pe care o veti aduce in dormitor, mai aveti loc de deplasare in jurul patului, puteti in timp sa mai adaugati si alte piese de mobilier?

Locul de depozitare : Acesta este un aspect foarte important. Niciodata nu exista prea mult loc de depozitare. Comparati-l cu spatiul pe care il aveti deja in casa dumneavoastra actuala si vedeti daca este suficient.

Distanta pana la serviciu : Sigur ca sunt doar 10 kilometri pana la birou, dar aveti cum sa ajungeti in timp util? Ce mijloace de transport in comun aveti in zona, cat de aglomerate sunt rutele, aveti loc de parcare – sunt intrebari la care trebuie sa aflati raspunsul.

Intretinerea : – aflati de la proprietar sau de la vecini care sunt costurile medii de intretinere, exista servicii de ridicare a gunoiului, curatenie pe scara blocului, etc. Aceste costuri sunt cu atat mai importante cand va mutati intr-un complex rezidential unde aveti asigurata si paza si mai multe servicii.

Imbunatatiri: –este bine ca apartamentul pe care urmeaza sa il achizitionati sa aiba cel putin acele imbunatatiri standard  precum centrala sau izolatia  termica .Acestea pot sa faca diferenta de pana la 2000 de euro intre un apartament cu centrala termica proprie si altul  de acelasi fel fara.

ATENTIE LA VECINI!

Confortul si linistea casei sunt foarte importante. De aceea trebuie sa va asigurati ca va veti muta intr-un bloc linistit, cu vecini pasnici. Este bine sa intrebati in stanga si-n dreapta inainte de a cumpara casa: cum sunt vecinii, daca este galagie, cine locuieste langa dumneavoastra. Daca peretii sunt subtiri, cu siguranta veti auzi cand vecinul se duce la baie sau cand asculta muzica.

 Un alt aspect despre care trebuie sa va interesati inainte de a cumpara casa este existenta animalelor de companie. Daca vecinii au caini, iar dumneavoastra nu sunteti un mare fan al acestor animale, trebuie sa invatati sa ii acceptati. S-ar putea sa latre in miezul noptii sau sa faca galagie pe coridor. In final, daca totul este asa cum va doriti, mai ramane doar sa semnati actele si sa intrati in posesia locuintei mult visate.

Leave a comment