De ce plangem cand taiem ceapa?

10

Cu totii stim ca a toca ceapa  este unul din sacrificiile pe care trebuie să le facem dacă vrem să gatim singuri cina pentru că asta necostă câteva minute de usturime şi lacrimi.

Este sănătoasă şi dă gust oricărei mâncări, fie că e crudă sau gătită. Însă ceapa are şi dezavantajele ei: miroase puternic şi te face să plângi. Pentru miros este de vină conţinutul de sulf, caracteristic atât cepei, cât şi rudei sale, usturoiul.

Atunci când tai o ceapă, celulele ei se “sparg”, eliberând alinaza, o enzimă caracteristică, împreună cu un compus al sulfului. Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maxim 30 de secunde.
Problema este că acestă substanţă, având sulf în compoziţie, este iritantă pentru ochi. Când ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o “simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant.

Metode de a taia ceapa fara sa plangem :

1.Gaseste pe altcineva care sa taie ceapa pentru tine.

Un vechi proverb romanesc spune ca “Daca ai cleste, de ce sa te frigi?”.Aceasta meotda este una din cele mai eficace si inceea ce ma priveste nu a dat gres niciodata.

2.Foloseste ochelari sau masca de protectie.

Daca nu poti face rost de o masca de gaze, functioneaza, aproximativ, la fel de eficient si ochelarii de inot/scafandru. Aceasta metoda se aplica si atunci cand ai de dat hrean prin razatoare precum in imaginea de mai jos.220920132246

3.Mesteca ceva!

Se spune ca daca mesteci ceva – fie ca este vorba de o guma de mestecat sau o bucata de paine – previi iritatiile cauzate de taierea cepei. Motivul este ca painea absoarbe gazele suparatoare si le impiedica sa ajunga la nervii olfactivi.Exista si versiunea de a tine apa in gura la aceasta metoda.

4.Pregateste-ti terenul in amanunt.

Ascute cutitul inainte sa toci ceapa : Pentru ca taie mai bine si tocatul va fi mai usor si mai rapid, dar asta nu inseamna decat ca vei lacrima o perioada mai scurta de timp.

Inmoaie ceapa in apa:Curata ceapa, taie-o in jumatate si tine-o in apa rece timp de o ora inainte sa o toci. Rezultatul? Vei varsa lacrimi mai putine, dar nu vei scapa de tot de ele. In plus ceapa va fi apoasa si va trebui sa o usuci bine daca vrei sa o calesti.

Ingheata ceapa: Curata ceapa si pune-o in congelator pentru o jumatate de ora inainte sa o toci. Rezultatul e spectaculos. Nicio lacrima! Singura problema e ca vei avea o ceapa care nu poate fi adaugata imediat in mancaruri, pentru ca e inghetata si rece.

5.Fierbe ceapa inainte sa o toci.

Aceasta metoda se aplica doar la un anumit  gen de mancaruri.

Leave a comment